Merkityksellinen työ -webinaari 15.12.

Sukelsimme työn merkityksellisyyden maailmaan organisaatiopsykologin ja merkityksellisen työn asiantuntijan Jaakko Sahimaan kanssa. Hänen tavoitteensa on tehdä suomalaisesta työelämästä mielekkäämpää ja merkityksellisempää, ja tähän missioon myös Workday Designers samaistuu! Syntyikin antoisa keskustelu aiheesta alan ammattilaisen kanssa.

Mikä merkityksellisyys?

Juttelimme webinaarin aluksi merkityksen kokemuksesta yleisellä tasolla ja yksilön elämässä. Yksinkertaisimmillaan merkityksellisyydellä tarkoitetaan, että työssä tulee päästä toteuttamaan itseään, mikä luo itsessään mielekkyyttä yksilölle. Toisaalta myös suuremmassa kuvassa työllä tulisi olla hyvä päämäärä.

Ulkoa päin on vaikea huomata, kenelle mikäkin asia on tärkeää ja merkityksellisyyttä. Tässä työntekijäymmärrys auttaa meitä tunnistamaan merkitystä tuottavat asiat ja vastaamaan niihin oikealla tavalla. Tiettyjen hygieniatason tekijöiden tulee kuitenkin olla kunnossa, sillä pelkällä aatteen taholla ei pitkälle pötkitä!

Ihmisellä on perustavanlaatuinen tarve kokea, että omalla tekemisellä on merkitystä. Miksi tätä inhimillistä tarvetta ei sitten huomioitaisi työssä myös? Työ tuo leivän pöytään, mutta se ei ole työn ainoa funktio: parhaimmillaan työssä saa oivalluksia, kokee itsensä tärkeäksi ja edistää isompia asioita. Jos merkityksellisyyttä ei pystytä työntekijälle tarjoamaan, hakee hän sitä jostain muualta.

Merkityksellisyys ja inhimillisyys aikamme polttavina teemoina

Pandemian myötä merkityksellisyyden kokemus on monilla muuttunut. Esimerkiksi henkilö, jolle ihmistaso on merkinnyt valtavasti omassa työssään, on saattanut alkaa pohtimaan uusia työmahdollisuuksia, kun yhteys ja kuuluvuuden tunne organisaatioon on heikentynyt. Rekrymarkkinat käyvätkin tällä hetkellä kuumana, kun moni on pysähtynyt reflektoinnin äärelle.

Tässä ajassa on asioita, mitkä nostavat merkityksellisyyttä entistä enemmän keskiöön eri sukupolvien keskuudessa. Nuorilla tietoisuus asioista ja tavoite merkityksellisen työn löytämisestä aiheuttaa myös stressiä ja huolta. Universaalina tarpeena merkityksellisyyden kokemus koskettaa kuitenkin meitä kaikkia.

Aikaa omalle reflektoinnille, merkityksellisyyden etsimiselle ja johtamiselle

Ammatillinen itsensä tuntemus on yksi merkittävimpiä työelämätaitoja, ja itseään voi oppia tuntemaan paremmin pysähtymällä miettimään esimerkiksi omia arvoja ja luonteenvahvuuksia. Myös työn tuunaamisella voidaan hakea merkityksellisyyttä työn arkeen, ja tässä esimerkiksi omien vaikutusmahdollisuuksien tunnistaminen on keskeisessä roolissa.

Miten sitten johtamisella lisätään yksilön merkityksellisyyden kokemusta? Johda merkitystä -teoksessa (Aaltonen, Ahonen & Sahimaa, 2020) esitetään viiden V:n malli: välittäminen, varustaminen, valtuuttaminen, viitoittaminen ja viestiminen. Lisää näistä voit lukea Sahimaa & co. kirjasta!

Haluatko kuulla lisää mieleenpainuvia tarinoita esimerkiski oman työn merkityksellistämisestä? Katso koko tallenne ja uppoudu merkitysten äärelle.

Kiitos vierailusta, Jaakko!

Nappaa vielä talteen nämä Jaakon kirjavinkit:

David Graeber (2019). Bullshit jobs: A theory.
Emily Esfahani Smith (2018). Merkityksellisyyden voima.
Aaltonen Tapio, Ahonen Pirjo & Sahimaa Jaakko (2020). Johda merkitystä.

Jaakon #koeaika-projektia voit seurata osoitteessa koeaika.fi!

Autenttisesta kohtaamisesta, keskustelun jalosta taidosta ja muotoilu-ajattelusta

Lääkkeet vaihtuvuuteen löytyvät oikeasta diagnoosista