Parempaa työntekijäkokemusta muotoilun keinoin - Case Kodan
Voiko yritystä ajatella palveluna sen työntekijöille? Ohjelmistokehitystä tekevällä Kodanilla tämä ajatus oli lähtökohtana, kun he ryhtyivät kehittämään yrityksen työntekijäkokemusta. Ja kun ensiluokkaista palvelua lähdettiin rakentamaan, lähestymistavaksi oli luontevaa valita muotoilun menetelmät.
“Kodanilla kaikkea pyritään lähestymään muotoilun keinoin. Ja muotoilulla tässä tapauksessa tarkoitetaan jatkuvaa asioiden kehittämistä, uusien asioiden systemaattista kokeilemista ja testaamista sekä osallistavia toimintatapoja. Meillä on muotoilumetodien avulla rakennettu kaikenlaista strategiasta toimiston sisustusratkaisuihin, ja halutaan yleensäkin että muotoilu ei ole meille vain tuote, jota me myymme vaan myös oman tekemisen ytimessä”, kuvaa muotoilija Ville Yli-Knuutila.
Muotoilumetodeilla ymmärrystä kehittämisen pohjaksi
Muotoiluajattelun mukaisesti kehittäminen lähti Kodanillakin liikkeelle työntekijäymmärryksen kartuttamisella.
“Muotoilumetodien ehdottomana plussana on se, että niillä saa koottua, organisoitua ja analysoitua paljon tietoa tehokkaasti, joten kehityskohteet, joita löydetään ovat sekä todellisia että arvokkaita”, Ville avaa.
Tietoa kerättiin kvartaaleittain toteutettavilla henkilöstökyselyillä ja laadullisilla haastatteluille, mutta pian Kodanilla todettiin, että laadullisiin haastatteluihin kaivattiin ulkopuolisen kumppanin objektiivisuutta.
“Tein ensin laadullisia haastatteluita itse, ja vaikka ne menivätkin hyvin, niin tajusin aika pian, että erilaiset valta-asetelmat ja omat "designer-biakset" estivät sen, että olisimme saaneet täysin aitoa dataa”, Ville kuvaa.
“Ulkopuolisella kumppanilla haluttiin nimenomaan varmistaa se, että henkilöstöltä kerättävä laadullinen data on mahdollisimman neutraalia ja aitoa.”
Workday Designers to the rescue!
Yhteistyöllä apua aitojen kehityskohtien löytämiseen
Kodan ja Workday Designers sopivat yhteistyöstä, jossa Workday Designers toteuttaa puolivuosittain laadullisia haastatteluja ja kokoaa niiden löydökset Kodanin hyödynnettäväksi. Ensimmäinen haastattelukierros toteutettiin alkuvuodesta 2021 ja kokemukset olivat hyviä.
“Workday Designersin loppuraportissa oli hyvin selkeästi potentiaalisia kehityskohteita. Haastatteluista koottu materiaali sai henkilöstöltä todella hyvän vastaanoton, ja sen osoittamia kipukohtia pidettiin aitoina ja sellaisina, jota ehdottomasti haluttiin alkaa kehittämään”, Ville kuvaa.
“Suuri hyöty on tullut myös siitä, että olemme pystyneet vertailemaan omia tutkimustuloksiamme ulkopuolisen tekemään tutkimukseen ja tätä kautta haarukoimaan teemoja, jotka toistuvat aina, oli tutkimusmetodi sitten mikä hyvänsä.”
Yhteistyö on ollut molemmin puolin antoisaa.
“Yhteistyö on mennyt erittäin hyvin! Kaikki tapahtui luvatussa aikataulussa ja lopputulokset olivat arvokkaita - ja oli mukavaa, että järjestyi myös sessio, jossa ihmiset saivat kysellä tuloksista ja metodeista”, Ville iloitsee.
Löydösten pohjalta Kodanilla on aloitettu suunnittelemaan muutamaa erilaista konseptia keskeisimmän muotoiluhaasteen ratkomiseen. Näiden vaikuttavuutta tullaan seuraamaan ja työntekijäkokemuksen kehittämistä jatkamaan systemaattisesti.
Kiitokset antoisasta yhteistyöstä!