Suomalaisilla työpaikoilla eletään kahdessa eri todellisuudessa. Yli joka kuudes suomalainen kokee työelämässä toistuvasti syrjintää ja 40 prosenttia suomalaisista on havainnut syrjintää tai kiusaamista viimeisen kahden vuoden aikana. Esihenkilöistä vain ani harva kuitenkaan havaitsee kiusaamista tai häirintää. Tiedot ilmenevät Workday Designersin ja iloomin huhtikuussa tekemästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten kokemuksia yhdenvertaisuuden ja osallisuuden kokemuksista työelämässä.
“Suurimmalla osalla vastaajista menee oikein mukavasti töissä, mutta tutkimuksemme mukaan hälyttävän moni kokee myös syrjintää. Kiusaaminen ja syrjintä on inhimillisesti väärin, mutta se on myös ongelma organisaatioille”, työpäivämuotoilija Aku Varamäki Workday Designersista kertoo. Tutkimusten mukaan työyhteisöissä, joissa jokainen saa olla oma itsensä, saadaan erilaiset ideat kuuluviin, voidaan paremmin ja organisaation tulos paranee.
Tutkimuksen mukaan johdolla on lähes poikkeuksetta työntekijöitä positiivisempi käsitys asioista kuin muilla. Kiusaamista tai syrjintää toistuvasti havainneista vain kolme prosenttia työskentelee johto- tai esihenkilötehtävissä.
“Sen lisäksi, että esihenkilöt tunnistavat kiusaamista ja syrjintää heikosti, kiusaamistapaukset hoidetaan valitettavan usein huonosti. Esihenkilöt tarvitsisivat kuitenkin tukea moninaisuuden johtamiseen”, Varamäki sanoo.
Vähemmistöt kokevat syrjintää
Eniten ongelmia työelämässä kasaantuu eri vähemmistöryhmiin kuuluville. Syrjinnän syitä voi olla esimerkiksi henkilökohtaiset ominaisuudet, ikä ja perhetilanne.
Vähemmistöjen kokemus arvostuksesta ja oikeudenmukaisuudesta on kautta linjan koko väestöä kielteisempi. Vähemmistöön kuuluvat vastaajat ovat lähes kaksi kertaa muita todennäköisemmin eri mieltä siitä, että heitä arvostetaan töissä tai että he kuuluvat työporukkaan.
Tutkimuksen mukaan sukupuolen perusteella tapahtuva syrjintä kohdistuu erityisesti nuoriin naisiin. “Miesten ja naisten kokemukset työelämästä eroavat toisistaan siinä, että erityisesti nuoret naiset kohtaavat usein vähättelyä ja heidän asioitaan kerrotaan työyhteisössä eteenpäin. Myös nuoret miehet kokevat muita enemmän syrjintää. Naiset kokevat muita useammin syrjintää myös muiden ominaisuuksiensa perusteella”, iloomin Janne Korpi sanoo.
“Suomalainen työelämä monimuotoistuu ja on tärkeää luoda työpaikkoja, joissa myös vähemmistöillä on hyvä olla oma itsensä, että kiusaamiseen ja syrjintään puututaan ja että mahdolliset kiusaamis- ja syrjintätapaukset hoidetaan hyvin. Meillä on vielä paljon tehtävää kaikenlaisen erilaisuuden kohtaamisessa”, Aku Varamäki sanoo.
Puuttumisella luottamusta voidaan jopa vahvistaa
“Erityisen huolestuttavaa on, että vähemmistöjen vastauksissa korostuu epäluottamus johdon toimiin reiluuden ja oikeudenmukaisuuden edistämiseksi. Jokaisen työntekijän tulisi voida luottaa omaan esihenkilöön ja organisaation johtoon”, Varamäki sanoo.
Tutkimuksen mukaan syrjintää koetaan vähemmän niissä organisaatioissa, joissa esiin nousseet kiusaamis- ja syrjintätapaukset hoidetaan työntekijöiden mielestä hyvin. “Jos kiusaamis- tai syrjintätapaukset hoidetaan huonosti, luottamus heikkenee. Hyvin hoidetut kiusaamistapaukset taas palauttavat luottamuksen hyvälle tasolle tai jopa vahvistavat sitä”, Korpi sanoo.
Tutkimuksen toteuttivat työelämän muotoilutoimisto Workday Designers Oy sekä iloom.io. Tutkimuksen aineisto kerättiin Bilendin toimesta huhtikuussa 2023 ja se analysoitiin iloomin Wordloom®-työkalua hyödyntäen. Tutkimukseen vastasi 1000 henkilöä. Otanta edustaa suomalaista työssäkäyvää väestöä.
Tiivistelmä keskeisistä tuloksista on luettavissa täältä!
Haluatko lukea koko raportin? Lataa se alla olevasta linkistä.
Lisätietoja antavat:
Aku Varamäki
Workday Designers Oy
aku@workdaydesigners.com
P. 0400 342 234
Janne Korpi
iloom.io
janne.korpi@iloom.io
P. 050 337 6433
Tutkimme ja kehitämme yhdenvertaisuutta ja inkluusiota
Yhdenvertaisuuden ja inkluusion kehittäminen ovat monimuotoistuvan työelämän ajankohtaisia haasteita. Tutkimme työyhteisöjä, tuotamme ajantasaista työntekijäymmärrystä organisaation keskeisistä DEIB-kehityskohdista ja autamme kehittämään organisaation osallisuutta ja yhdenvertaisuutta. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!
Valmennukset ja puheenvuorot aiheesta
Valmennamme ja puhumme mm. näistä aiheista:
Mitä on inklusiivinen johtaminen?
Miten jokainen voi olla omalta osaltaan edistämässä osallisuutta työelämässä?
Mitä muotoiluajattelu tarjoaa yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden edistämiseen organisaatiossa?
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!