Oppijapersoonilla vaikuttavuutta osaamisen kehittämiseen - Case Alko

Oppijapersoonilla vaikuttavuutta osaamisen kehittämiseen - Case Alko

Lyhyesti

  • Alkossa haluttiin luoda entistä vaikuttampi osaamisen kehittämisen malli ja työntekijöitä tukevia oppimisratkaisuja.

  • Haastetta lähestyttiin palvelumuotoilun keinoin ja Workday Designers toimi asiakkaan sparraajana työntekijäymmärryksen kartuttamisessa ja löydösten kiteyttämisessä oppijapersoonien muotoon.

  • Lopputuloksena Alkossa pystytään huomioimaan entistä paremmin erilaisten oppijoiden tarpeet ja tunnistamaan oppimiseen liittyviä mahdollisuuksia.

Tiedätkö, millaisia oppijoita teidän organisaatiossanne on ja miten he oppivat parhaiten? Millaisilla ratkaisuilla erilaisten oppijoiden kehittymistä voisi parhaiten tukea?

Alko halusi selvittää vastaukset näihin kysymyksiin käynnistäessään vuonna 2020 osaamisen kehittämisen hankkeen, jossa itse oppija laitettiin kaiken keskiöön. 

Alkossa on aina haluttu panostaa osaamisen kehittämiseen, mutta tuolloin osaamisen kehittämistä alettiin pohtia entistä pidemmällä aikajänteellä, ei pelkästään tämän hetken tilanteeseen ja tarpeisiin. Näin haluttiin vastata paremmin sekä muuttuvaan ympäristöön että muuttuviin osaamistarpeisiin. Käynnistyikin Alkolainen oppija -hanke, jonka lopputulemana haluttiin tietää, millaista osaamisen kehittämisen tulevaisuudessa tulisi Alkossa olla.

Lähestymistavaksi hankkeessa valikoitui muotoiluajattelu, mikä on luonnollista organisaatiossa, jossa asiakaslähtöisyys on kaiken keskiössä. 

“Muotoiluajattelun avulla pääsimme käsiksi myyjien motiiveihin, siihen missä oppimista tapahtuu sekä siihen, mikä estää tai edesauttaa oppimista. Loimme ymmärryksen pohjalta oppijatyyppejä ja lähdimme luomaan ja testaamaan ratkaisuja heidän erilaisiin tarpeisiinsa”, Alkon valmennuspäällikkö Mikko Lehtiniemi kertoo.

Alkolta löytyi jo omasta takaa muotoiluosaamista hankkeen toteuttamiseen ja Workday Designersin rooli oli toimia Alkon sparraajana työntekijäymmärryksen kartuttamisessa ja löydösten kiteyttämisessä oppijapersoonien muotoon.

”Workday Designers auttoi meitä löytämään ja kirkastamaan oppijatyypit. Heiltä saimme myös eväät niiden jatkokehittämiseen ja hyödyntämiseen uuden osaamisen kehittämisen mallimme suunnittelemisessa. Yhteistyö Paulan kanssa oli todella innostavaa, oivalluttavaa ja mutkatonta”, Mikko Lehtiniemi iloitsee.

Oikeanlaista tarjontaa ja yksilöllistä valinnanvaraa

Mikä sitten on hankkeen myötä muuttunut ja mitä Alkossa on käytännössä tehty? Mikko Lehtiniemi kuvaa muutosta näin:

”Tunnistamme nykyään paremmin, millaisia erilaisia osaamisen kehittämisen tarpeita ja oppimiseen liittyviä mahdollisuuksia otamme huomioon. Vuodesta 2021 vähitellen käyttöön otettu uusi osaamisen kehittämisen mallimme varmistaa, että osaamista kehitetään entistä paremmin erilaiset oppijat huomioiden. Erilaisten oppijoiden tunnistaminen on kirkastanut työtämme koulutustemme suunnittelussa.”

Projektin myötä Alkolla toteutettiin kolme keskeistä muutosta. 

Ensinnäkin selkeyttä ja raameja osaamisen kehittämiseen haetaan alkolaisen asiakaspalvelijan perustutkinnon (AAPE) kautta. Uuden digitaalisen oppimisympäristön myötä pystyttiin selkeyttämään myös oppimispolkuja ja oppimisen paikkoja sekä luomaan sisältöjä erilaisiin tarpeisiin. 

Toisena haluttiin lisätä aikaa kehittää omaa osaamista. Tämä muutos näkyy siten, että jokaisen Alkon myyjän osaamisen kehittämiseen varataan vähintään 20 tuntia vuodessa. Aikaa on varattu myös itsenäiselle opiskelulle työajalla, jolloin voi kehittää juuri tarvitsemaansa osaamista.

Kolmanneksi vahvistettiin yhdessä oppimista, osaamisen jakamista sekä kohtaamisia. Näistä esimerkkinä ovat niin kutsutut Meidän Päivät, jotka ovat myymälätiimin yhteisiä paikkoja kehittää juuri heidän tarvitsemaa palvelu- ja tuoteosaamistaan ohjatusti kaksi kertaa vuodessa.

”Olemme muutoksilla pystyneet tuomaan oikeanlaista valinnanvaraa myyjien osaamisen kehittämiseen. Rakenteet ja tarjonta ohjaavat teemoihin ja aihealueisiin, mutta jättävät työntekijälle itselleen tai hänen esihenkilölleen mahdollisuuden tehdä yksilön ja tiimin kannalta parhaita valintoja”, Mikko Lehtiniemi kuvaa.

Kiitokset Alkolle innostavasta yhteistyöstä!

Alkon Mikko Lehtiniemi oli vieraanamme EX-factor-tilaisuudessamme 12.5.2023. Videolla (alapuolella) Mikko kertoo lisää oppijapersoonista.

Muotoiluprosessi haltuun asiakas- ja työntekijäkokemuksen kehittämiseksi - Case Kokkolan kaupunki

Muotoiluprosessi haltuun asiakas- ja työntekijäkokemuksen kehittämiseksi - Case Kokkolan kaupunki

Osaamismuotoiluprojekti - Case LähiTapiola

Osaamismuotoiluprojekti - Case LähiTapiola