Hyvinvointia palvelevaa johtamista kehittämällä - Case Hollola
Jos johtaminen olisi palvelua, millaisista johtamisen palveluista työntekijät saisivat nauttia? Entä miten johtamista kehitettäisiin ja johdettaisiin?
Kun Hollolan kunnassa lähdettiin pari vuotta sitten kilpailuttamaan kumppania esihenkilöosaamisen kehittämiseen, hankinnan lähtökohtana oli kunnan strategia ja yksi sen kulmakivistä: henkilöstön hyvinvointi kaikissa ikäryhmissä. Esihenkilöosaamisen kehittämisen avulla haluttiin tukea henkilöstön hyvää työkykyä ja vahvaa sitoutumista organisaatioon, henkilöstön osaamisen hyödyntämistä ja esihenkilöiden omaa hyvinvointia.
“Tavoitteenamme oli kehittää kulttuuria siten, että esihenkilötyö nähdään palveluna ja kohtaamiset ja avoin keskustelukulttuuri lisääntyvät kunnassa. Valmennusohjelman avulla halusimme nostaa työyhteisön johtamisen uudelle tasolle. Valitsimme Workday Designersin kumppaniksemme, koska he tarjosivat palvelevaan johtamiseen raikkaan, työntekijälähtöisen ja tavoitteitamme hyvin tukevan lähestymistavan”, kommentoi Hollolan kunnan henkilöstöpäällikkö Armi Marttila.
Ihmislähtöistä johtamisen kehittämistä
Yhteistyön tuloksena syntyi puolitoistavuotinen valmennusohjelma, jonka aikana kehitettiin kunnan noin 50 esihenkilön johtamista tavoitteellisesti palvelevan johtamisen suuntaan. Viitekehyksen työskentelylle ja yhteisten työpajojen sisällöille antoi Workday Designersin työntekijäkokemusmalli, jonka osa-alueilla (merkityksellisyys, autonomia, osaaminen, yhteisö) on tutkitusti yhteys sekä työntekijöiden hyvinvointiin että organisaation tuloksellisuuteen.
Kehitysmenetelmänä valmennusohjelmassa hyödynnettiin muotoiluajattelua, jonka ihmislähtöinen tulokulma antoi esihenkilöille välineitä työntekijöiden tarpeiden ymmärtämiseen sekä vaikuttavien ja käytännöllisten johtamiskäytäntöjen kehittämiseen ja kokeilemiseen. Tavoitteena oli, että muotoiluajattelua harjoittelemalla osallistujat oppivat työntekijälähtöisen ajattelutavan ja menetelmiä, sekä löytävät välineitä ja rohkeutta johtamistyön uudistamiseen ja työntekijöiden erilaisiin tarpeisiin vastaamiseen.
Jokaisesta työpajasta syntyikin joukko työntekijäkokemusta tukevia, kunkin esihenkilön toimintaympäristöön sopivia johtamiskäytäntöjä, joiden toimivuutta testattiin arjen työssä työpajojen välillä. Viimeisessä yhteisessä työpajassa esihenkilöt pääsivät vielä jakamaan parhaita käytäntöjä toistensa kanssa ja juhlistamaan yhteisen matkan oppeja ja oivalluksia.
Osana valmennusohjelmaa osallistujien kanssa määriteltiin johtamiselle myös yhteiset standardit, jotka vastaavat siihen mitä esihenkilöosaaminen Hollolassa on ja millaista ihmisten johtamista esihenkilöiltä odotetaan. Niitä lähdetään juurruttamaan arkeen valmennusohjelman jälkeen.
“Onnistuimme yhdessä kiteyttämään Hollolan kunnan johtamiskulttuurin tahtotilan neljään johtamisen standardiin, joita haluamme toteuttaa ja vaalia. Sen ohella valmennuksen parasta antia olivat ihmisten kohtaamiset, keskustelut ja oivallukset sekä iloinen tunnelma, jonka valmentajat ja osallistujat yhdessä synnyttivät. Yhteistyö Workday Designersin kanssa toimi joustavasti suunnittelusta loppukiteytykseen asti”, Armi Marttila kiteyttää.