Monimuotoisuuden johtaminen - Case Kokkolan kaupunki

Monimuotoisuuden johtaminen - Case Kokkolan kaupunki

“Me Kokkolassa ajatellaan, että kaikki viisaus ei asu omissa nurkissa vaan avoimuus muita kohtaan on kehityksen edellytys.” - Kirsi Rytkönen, Kokkolan henkilöstöjohtaja.

Kokkolassa on tunnistettu monimuotoisuuden johtamisen merkitys osana hyvinvoivaa, vastuullista ja osaavaa henkilöstöä. Avoimuus uusia ajatuksia kohtaan näkyy myös kaupungin tahtotilassa kunnianhimoisesti edistää monimuotoisuutta ja osallisuutta. 

Workday Designers on saanut jo aiemmin työskennellä kokkolalaisten kanssa, kun valmensimme kaupungin työntekijöitä muotoiluprosessista asiakas- ja työntekijäkokemuksen kehittämisen välineenä. Ihmislähtöinen kehittäminen onkin Kokkolassa jo tuttua puuhaa, mikä on antanut myös hyvän lähtökohdan inklusiivisuuden ketterälle kehittämiselle.

DEIB-toimille (engl. diversity, equity, inclusion and belonging) on haluttu saada Kokkolassa vahva kivijalka ja perusta, minkä vuoksi jo kaupunkistrategiasta löytyy monimuotoisuuden johtaminen. Vahvan sitoumuksen takana ovat niin työntekijät kuin päättäjät. 

Kokkolassa monimuotoisuustyötä tehdään monesta eri suunnasta, jotta jokaiselle työntekijälle ja työyhteisölle olisi jotain annettavaa ja kehitettävää. Käytössä on jo mm. anonyymi rekrytointi, anonyymi raportointikanava, varhaisen tuen malli sekä  nollatoleranssi ja siitä viestiminen. Myös esihenkilöille tarjotaan omia työpajoja sekä sisäisessä viestinnässä tuodaan DEIB-teemoja esille. Lisäksi johtoryhmä on koulutettu etunenässä. 

Työpäivämuotoilijat apuna matkalla

Workday Designers on saanut olla Kokkolan mukana edistämässä kaupungin monimuotoisuutta ja osallisuutta kahden eri projektin kautta. Toteutimme koko kaupungin henkilöstölle laadullisen nykytilatutkimuksen, jossa tutkittiin vastaajien kokemuksia monimuotoisuudesta, osallisuudesta ja yhdenvertaisuudesta. Tutkimus pintautti keskeiset vahvuudet sekä kehityskohdat, ja tutkimus antoi tietoa Kokkolan maturiteettitasosta eli kypsyydestä DEIB-asioissa. 

Tulosten pohjalta esitimme toimenpidesuosituksia niin johtamiseen, viestintään, yhteisöihin kuin prosesseihin ja rakenteisiin liittyen. Tutkimuksen tulokset esiteltiin myös esihenkilöille ja johtoryhmälle.

“Tutkimus oli mahtava! Saimme tietää lähtötason, ja tuloksista keskusteltiin todella paljon eri areenoilla ja työryhmissä. Tulokset antoivat hyvän viestin siitä, mitä meidän pitää vahvistaa entisestään”, Kirsi Rytkönen kertoo.  

Tutkimuksen lisäksi Workday Designersin Aku Varamäki on sparrannut kaupungin työntekijöistä muodostunutta vapaaehtoisten ryhmää DEIB-kokeiluista. Osallistujat kehittivät toteuttamamme tutkimuksen tulosten pohjalta erilaisia matalan kynnyksen konkreettisia kokeiluja, joiden avulla edistetään ketterästi osallisuuden kokemusta. Esimerkiksi eräät osallistujat järjestivät kahvihuoneissa kiertävän näyttelyn, jossa erilaisten kuvien ja sarjakuvien kautta tuotiin esiin työelämän epäoikeudenmukaisuutta sekä miten esimerkiksi työntekijät voivat itse tarttua epäkohtiin työyhteisöissä (ks otsikkokuva). 

Sparraukset osoittivat, kuinka helposti yhteisön jäsenistä kumpuavien kokeilujen avulla voidaan nostaa organisaation kypsyyttä monimuotoisuusasioissa, kunhan oikea tahtotila löytyy. Myös nöyrtyminen nykytilan äärellä ja lähtötilanteen kohtaaminen on edellytys sille, että oikeita asioita aletaan tehdä organisaation arjessa. Kokkolassa onkin tartuttu rohkeasti toimeen, ja kokkolalaisista välittyy aito halu muuttaa asioita:

“Me ajatellaan, että pienetkin teot on tärkeitä ja heti ei tule valmista. Me ymmärretään myös, ettei ole nopeita pikavoittoja ja että näissä asioissa ei ole samantahtisuutta: jokainen yksilö ja työyhteisö on eri kohdalla janaa, kun puhutaan yhdenvertaisuudesta, osallisuudesta ja monimuotoisuudesta”, toteaa Kirsi Rytkönen.  

Kiitos Kokkolan kaupunki yhteistyöstä!

Kokkolan henkilöstöjohtaja Kirsi Rytkönen oli vieraanamme 22.9.2023 järjestetyssä EX-factor-tilaisuudessa. Videolla (alapuolella) Kirsi kertoo lisää kaupungin DEIB-matkasta.

Työhyvinvointia osallistavalla kehittämisellä - Case Limingan kunta

Työhyvinvointia osallistavalla kehittämisellä - Case Limingan kunta

Täsmätyökykyisistä voimaa Lapin yrityksiin

Täsmätyökykyisistä voimaa Lapin yrityksiin