Työpäivämuotoilijan viisi vinkkiä parempiin työpäiviin

Työ on rikki. Se tursuilee yli äyräiden, vyöryy kaikista laitteista, kaikkina aikoina, tunkeutuu kaikkein henkilökohtaisimpiinkin tilanteisiin ja tukkii ajattelumme. Juoksemme kovempaa, jotta ehdimme palavereihin ja voimme reagoida kiireellisiin pyyntöihin. Luulemme olevamme tehokkaita, vaikka tosiasiassa kiire tyhmentää, tappaa luovuuden ja altistaa virheille.

Etäisenä häivähdyksenä tunnistamme, että voisi olla parempikin tapa. Että harvinaisena keskittymisen hetkenä saavutamme tilan, jossa työ sujuu, ajatus on kirkas ja tuloksia syntyy. Että levänneillä aivoilla voi synnyttää uusia oivalluksia ja innostua työstään.

Fiksumpia työtapoja voi rakentaa työpäivämuotoilun keinoin, eli soveltamalla muotoiluajattelua (design thinking) parempien työpäiväkäytäntöjen kehittämiseen.

Tässä työpäivämuotoilijan viisi vinkkiä:

  1. Ei, sinä et ole liian kiireinen kehittääksesi parempia työtapoja. Tämä on paradoksi, joka estää meitä tekemästä töitä fiksummin. Pysähdy ratkomaan työn ongelmia. Käytä aikaa voittaaksesi aikaa.
  2. Työn ongelmat eivät ole yksilön ongelmia, eikä niitä selvitetä yksin paremmalla henkilökohtaisella ajanhallinnalla tai meditaatioharjoituksilla. Ratkaise työn rakenteellisia ongelmia luomalla uusia työtapoja ja pelisääntöjä yhdessä tiimin kanssa.
  3. Unohda ajatus siitä, että tietäisit jo mikä työssä mättää. Toimivien ratkaisujen luomisessa on lähdettävä liikkeelle työn ongelmien sekä omien työtapojen ja tuntemusten syvällisestä ymmärryksestä. Havainnoi ja reflektoi nykytoimintaa uteliaasti ja rehellisesti, omia olettamuksia tuulettaen.
  4. Työn rakenteelliset ongelmat eivät ratkea palaveriagendan viilaamisella tai jonkun toisen työaikakikkojen kopioimisella. Innovoi rohkeita ja merkittäviä uudistuksia, jotka vastaavat juuri teidän tiiminne ongelmiin.
  5. Innostavinkaan idea ei välttämättä toimi käytännössä. Ennen kuin uusia toimintatapoja otetaan täysimittaisena käyttöön, niitä kannattaa testata. Kokeile ideoita kevyesti käytännössä ja arvioi niiden toimivuutta tavoitteitasi vasten. Reflektoi, opi ja jatkokehitä ideoita, kunnes ne oikeasti ratkovat tiimin todellisia ongelmia.

Blogiteksti on julkaistu alunperin Oikotien Työkyöpeli-blogissa.

 

Arkea ilman herätyskelloa

Hyviä tuloksia Utahin yliopiston kurssilta