Lomakäsi kertoo millaista lomaa kaipaat

“Näin lomailet oikein!” julistaa iltapäivälehti. Otsikot ovat iltapäivälehtien vakiokamaa kesälomien lähestyessä ja vaikka juttujen sisältö on usein jotensakin järkevää, otsikointi on aivan pielessä. Todellisuudessa lomailuun ei tietenkään ole yhtä oikeaa kaavaa eikä lomaa ja palautumista pidä missään nimessä typistää suoritukseksi, joka tulisi – tai jonka edes voisi – “suorittaa oikein”. 

Näin lomakauden kynnyksellä voi kuitenkin olla hyvä aika pysähtyä pohtimaan omaa tilannettaan ja omia odotuksiaan kesälle ja lomalle. Siihen voi käyttää avuksi alta löytyvää lomakättä, joka pohjautuu Mieli ry:n mielenterveyden käden ideaan, tässä tapauksessa juuri lomakontekstiin sovitettuna.

Mielenterveyden kädessä on viisi sormea sekä ranne, joka kättä kannattelee. Kukin sormi auttaa tunnistamaan mielenterveyttä tukevia asioita ja vahvistamaan niitä. Niitä ovat peukalo (lepo ja rentoutuminen), etusormi (ravinto ja ruokailut), keskisormi (ihmissuhteet ja tunteet), nimetön (liikunta ja kehosta huolehtiminen) ja pikkurilli (harrastukset ja luovuus). Ranne puolestaan kuvastaa arvoja ja päivittäisiä valintoja. Parhaimmillaan käsi eli mielenterveys vahvistuu loman aikana ja sen kaikki viisi sormea heiluvat reippaasti pystyssä hyvinvoivina. 

Suomen kesä tarjoaa omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen upeat puitteet olipa lomaa tai ei.

Lepää jos pystyt

Vaikka moni toivoo lomalta lepoa, aina se ei ole mahdollista. Itselläni on vielä liiankin tuoreessa muistissa kesä pari vuotta sitten, kun olin kesäloman jälkeen aivan puhki juostuani viisi viikkoa taaperoni perässä, jonka jokainen hereilläolohetki oli täynnä vauhtia ja vaaratilanteita. Tuolloin kehotukset “ottaa aikaa itselle” (milloin?!) saivat lähinnä turhautumaan. Hoivaaminen, olivatpa kyseessä sitten omat lapset tai vaikkapa ikääntyneet vanhemmat, onkin työtä, josta moni ei voi ottaa lomaa, vaikka haluaisi. 

Olisi kuitenkin hyvä, että jokaisella olisi mahdollisuus edes pieniin lepotaukoihin. Lepo voi olla unta, kuten päiväunet, tai muu rauhallinen hetki, kuten iltauinti omassa rauhassa. 

Palautua voi myös muuten kuin nukkumalla ja palauttava tekeminen voi olla hyvinkin aktiivista. Usein palauttavaa tekemistä on se, mikä tarjoaa eniten vastakohtia omalle arjelle. Esimerkiksi tietotyöläinen voi palautua tehokkaasti liikunnan parissa ja lomalla voikin olla enemmän mahdollisuuksia liikkumiselle kuin kiireisessä arjessa. On hyvä muistaa, ettei liikunnan tarvitse aina olla urheilusuoritus vaan se voi olla myös muuta aktiivista puuhaa, kuten mattojen pesua, halonhakkuuta tai puutarhahommia. Uiminen ja sauna tarjoavat erityisesti kesäaikaan ihania, kehoa helliviä hetkiä. Tärkeää onkin muistaa sopivan fyysisen rasituksen lisäksi myös huoltaa kehoa ja antaa sille aikaa palautumiseen. 

Uuden oppiminen virkistää

Omat harrastukset ja luovuus ovat tärkeä keino irrottautua arjesta ja ladata akkuja. Esimerkiksi amerikkalainen tuttavaperheemme lähti lomalle Meksikoon ja palkkasi ystäväperheen kanssa yhteisen espanjankielenopettajan koko lomaseurueelle. Näin kaikki pääsivät joka päivä kielikylpyyn ja oppivat uuden kielen alkeet rennosti yhdessä opiskellen. Myös kulttuuri ja taide voivat elvyttää sielua ja yllättää, samoin kuin kaikki uudet kokemukset ja elämykset, joita lomamatkoilta usein kaivataankin. 

Olen itse vähentänyt lentämistä ilmastosyistä jo vuosia sitten ja suhtaudun penseästi kaukomatkoihin, en ainoastaan ilmastosyistä vaan myös siksi, että voin käsi sydämellä sanoa, että lähimatkailu on sata kertaa rennompaa kuin ajan kuluttaminen lentokentillä ja lentokoneen ahtaissa penkeissä. Elämyksiä ei aina  tarvitse hakea kaukaa, vaan niitä voi löytää omasta kotikaupungistakin tai palata kesällä aina uudelleen omiin, itselle tärkeisiin lempipaikkoihin. Mieltään voi avartaa matkailun lisäksi myös esimerkiksi lukemalla.

Tärkeä osa hyvinvointia on monipuolinen ravinto ja sen osalta kesä Suomessa onkin yhtä juhlaa. Sesongin kasvikset ja marjat houkuttelevat herkuttelemaan terveellisesti ja syömällä kausiruokaa saa arkeen myös tervetullutta vaihtelua. Myös joustavuus ja nautinto on tärkeää ja ruoasta ja juomasta on lupa nauttia. Japanissa ruoasta nauttiminen on jopa osa virallisia ravitsemussuosituksia. Hyvinvoinnin näkökulmasta se miten syö onkin lähes yhtä tärkeää kuin se mitä syö. Yhteiset, kiireettömät ruokahetket tärkeiden ihmisten kanssa voivat ravita niin ruumista kuin henkeäkin. Lomallakin säännöllisyys ja kohtuullisuus ovat tärkeitä, mutta kesään mahtuu monenlaisia ruokahetkiä.

Ihmissuhteet ja tunteet

Oman perheen kanssa vietetty kiireetön aika tai ystävien näkeminen voivat olla kesän kohokohtia. Valitettavasti kesä ja loma eivät suojaa elämältä, mihin kuuluu myös pettymyksiä, suruja ja ristiriitoja. Lomaan ladataan usein paljon odotuksia ja petytään, kun omat toiveet eivät toteudukaan. Omista toiveista ja tunteista kannattaa puhua ääneen ja antaa kaikkien tunteiden tulla. Kesään mahtuu surua ja sen rinnalle iloa. Voimme tukea toinen toisiamme tarjoamalla lohdutusta ja kuuntelevan korvan. Toisaalta aivan yhtä arvokasta on ilon ja onnen hetkien jakaminen ja toivottavasti niihinkin on jokaisella mahdollisuus.

Ei unohdeta rannetta

Lomakäden keskeinen osa on ranne. Olivatpa lomavalinnat mitä tahansa, olisi tärkeää, että ne heijastelevat omia arvoja ja itselle tärkeitä asioita. Lomailu voi tarkoittaa kompromissien tekemistä, mutta olisi hyvä, että jokainen saisi myös kesällä tehdä itselleen merkityksellisiä asioita ja käyttää aikaansa niihin asioihin, jotka itselle tuntuvat tärkeiltä ja palauttavilta. Siten niistä on helppo iloita ja tuntea kiitollisuutta, joka kantaa toivottavasti pitkälle syksyyn. Lomaa voi viettää monella tapaa, niinpä kannattaa pysähtyä hetkeksi pohtimaan omia arvoja ja millaisina valintoina ne näkyvät esimerkiksi omissa lomanviettotavoissa ja loman ajankäytössä.

Ihanaa ja oman näköistä lomaa!

Kuva: Unsplash

Ajattelurauhaa!

Mikä kaikki joustaa - ja kuka joustaa?