1-to-1-keskusteluja kehittämällä sairauspoissaolot laskuun Keskisuomalainen-konsernissa

1-to-1-keskusteluja kehittämällä sairauspoissaolot laskuun Keskisuomalainen-konsernissa

LYHYESTI

  • Yhteistyön tarkoituksena oli tukea esihenkilöitä 1-to-1-keskusteluiden käymiseen siten, että keskustelut tukisivat työntekijöiden työhyvinvointia.

  • Toteutimme konserniin kuuluvan Savon Median kanssa pilotin, joka piti sisällään kyselyn henkilöstölle, fokusryhmähaastattelut esihenkilöille, tukimateriaalien luomisen sekä esihenkilöiden valmennuksen.

  • Pilotin seurauksena sairauspoissaolot mielenterveyssyistä lähtivät laskuun.

Keskisuomalainen-konsernissa havahduttiin muutama vuosi sitten mielen hyvinvoinnin haasteisiin. Taustalla tunnistettiin isot toimintaympäristön muutokset, jotka haastavat asiantuntijoiden osaamista. Konsernissa oli tehty aktiivista yhteistyötä työterveyshuollon kanssa, mutta sairauspoissaolot mielenterveyden syistä silti jatkoivat kasvuaan. 

Sairauspoissaoloja tarkastellessa havaittiin kuitenkin työperäisyyttä: työeläkevakuutusyhtiön hakemuksista tunnistettiin, että monissa tapauksissa työntekijöillä ei ollut työkyvyttömyyden uhkaa vaan soveltumattomuutta työhön ja työolosuhteisiin, mikä on vaikuttanut sairastumiseen. 

Vaikka yhteistyö työterveyshuollon kanssa oli aktiivista, alettiin organisaatiossa miettiä, oliko kuitenkin liian yksilökeskeistä ja reagoivaa katsoa ilmiötä vain työterveyshuollon kautta. Pelkkiä yksittäisiä tilanteita ratkomalla ei päästä välttämättä kiinni itse työhön ja työn tekemiseen liittyviin seikkoihin. Työssä suoriutumisesta keskustelun rinnalle piti siis tuoda keskustelu työssä jaksamisesta sekä aihetta oli tarkasteltava koko työyhteisötasolla, ei vain yksilön näkökulmasta. 

Keskeisimmät tekijät mielenterveyden häiriöiden taustalla liittyivät arkipäivän johtamiseen ja sekä siihen, miten haasteet tunnistetaan mahdollisimman varhain. Organisaatiossa tunnistettiinkin, että kahdenvälisiä keskusteluja tulee vahvistaa, ja säännöllisen keskustelun todettiin olevan edellytys varhaiselle välittämiselle. Esihenkilöillä oli kuitenkin erilaiset valmiudet käydä kahdenvälisiä keskusteluja.

Esihenkilövarttien kehittämisen pilotti Workday Designersin kanssa 

Pilotti toteutettiin yhdessä kustannusyhtiössä, missä työntekijöille toteutettiin kysely, tehtiin fokusryhmähaastattelut esihenkilöille, luotiin tukimateriaaleja keskusteluihin sekä lopuksi valmennettiin esihenkilöt. Kyselyn ja esihenkilöiden kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta tunnistettiin onnistuneen keskustelun periaatteet, ja valmennuksissa esihenkilöt saivat välineitä laadukkaiden ja työntekijöiden työhyvinvointia tukevien keskustelujen käymiseen materiaalien muodossa.

Pilottiryhmässä asetettiin myös esihenkilölupaus siitä, että jokaisella työntekijällä on oikeus kuuteen esihenkilövarttiin vuodessa.

Keskisuomalaisessa HR Partnerina toimivan Heidi Nousiaisen mukaan koko konsernissa on tavoitteena vahvistaa keskustelukulttuuria, ja kahdenvälisten keskusteluiden kehittämisessä haluttiin lähtökohtaisesti ymmärtää sekä esihenkilöiden että työntekijöiden tarpeita:

“Halusimme lähteä kehittämään kahdenvälisten keskustelujen sisältöä esihenkilö- ja työntekijälähtöisesti niin, että kuulemme molempien kokemukset ja tarpeet. Valitsimme yhteistyökumppaniksi Workday Designersin, jonka työskentelytapaan tällainen luontevasti kuuluu. Pilotin myötä huomasimme, että työskentelytapa nosti esille tärkeitä oivalluksia ja asioita, joita ei välttämättä olisi tunnistettu niin merkittäviksi ilman esihenkilöhaastatteluja ja erityisesti kyselyä työntekijöille.” Heidi Nousiainen, HR Partner, Keskisuomalainen Oyj

Tulokset puhuvat puolestaan 

1-to-1-keskustelut ovat nykyään Keskisuomalaisella esihenkilötyön keskeinen työkalu. Ja mikä mahtavinta, sairauspoissaolot mielenterveyssyistä on saatu laskemaan! Työntekijät kokevat myös, että luottamus esihenkilön ja työntekijän välillä on kasvanut, he saavat aikaisempaa enemmän tukea esihenkilöiltä ja lisäksi keskustelut koetaan aikaisempaa hyödyllisemmiksi. 

Pilotti laajentui lopulta koko konserniin ja pilotissa toteutetut työkalut laajennettiin kaikkien esihenkilöiden käyttöön. Keskisuomalaisella mietitään myös edelleen, miten yksilönäkökulmasta siirrytään entistä enemmän työyhteisön tarkasteluun. 

“Pilotin avulla saimme nostettua esille meille tärkeää asiaa, työhyvinvointinäkökulmaa 1-to-1 -keskusteluissa. Workday Designers auttoi meitä rakentamaan konkreettisia työkaluja esihenkilöille tueksi keskusteluihin. Yhteistyömme oli onnistunutta ja olen erityisen iloinen siitä, että meillä oli koko ajan käytännönläheinen ja inhimillinen näkökulma,” Heidi Nousiainen kertoo.

Heidi Nousiainen oli vieraanamme 17.11.2023 EX-factorissa kertomassa pilotista. Katso video alapuolelta!

Valmiuksia muutoksessa johtamiseen - Case Palkeet

Valmiuksia muutoksessa johtamiseen - Case Palkeet

Työhyvinvointia osallistavalla kehittämisellä - Case Limingan kunta

Työhyvinvointia osallistavalla kehittämisellä - Case Limingan kunta