Olen tänä syksynä saanut varsinaisen uniherätyksen (pun intended).
Olen täysin vakuuttunut, että olisimme huomattavasti terveempi, tuottavampi ja onnellisempi kansa, jos vain nukkuisimme enemmän. Tutkimus tukee kaikkia näitä väitteitä ja onkin ihmeellistä, että uni, tuo täysin ilmainen lääke ja hyvän mielen eliksiiri ei ole laajemmin käytössä!
Uni ei ole vain yksi hyvinvoinnin osanen liikunnan ja ravitsemuksen rinnalla vaan jopa edellytys näiden kahden toteutumiselle: väsyneenä ei yksinkertaisesti jaksa tehdä hyviä ruokavalintoja tai lähteä lenkille! Siksi hyvinvoinnin tukeminen kannattaa aloittaa juuri unesta. Ei ole ihmistä, joka ei hyötyisi riittävästä ja laadukkaasta unesta - niin tärkeää uni on hyvinvoinnillemme ja suorituskyvyllemme.
Laadukas työ vaatii hyvät unet
Työn näkökulmasta unen merkitys on nähdäkseni vain korostumassa. Kun nyt ja tulevaisuudessa älykkäät koneet tekevät yhä monimutkaisempia rutiinitehtäviä, korostuvat meidän ihmisten töissä kompleksisten ongelmien ratkaisukyky, haastavat vuorovaikutustilanteet sekä luovuus. Juuri nämä samat inhimillisesti ainutlaatuiset kyvykkyydet kärsivät jo yhden huonosti nukutun yön jälkeen. Uniterveyden tukeminen on siis työnantajalta erittäin kannattava satsaus niin henkilöstön terveyteen, tuottavuuteen kuin ajattelun laatuun.
Unettomuus käy kalliiksi myös meille veronmaksajille: uni, tai sen puute, liittyy läheisesti moniin pitkäaikaissairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin ja 2-tyypin diabetekseen sekä mielenterveysongelmiin, joista on tullut jo kaikkein merkittävin työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisen syy. Onko uneen satsaaminen ratkaisu myös tähän isoon aikamme ongelmaan? Ehkä. Meillä suomalaisilla olisi varaa nukkua tunti enemmän joka yö - ja mitään haittaa siitä ei ainakaan olisi!
Ennen kaikkea unettomuus aiheuttaa vähintään huonoa fiilistä ja pahimmillaan suurta inhilimillistä kärsimystä - hereillä pitäminen on jopa kidutuksen muoto. Etenkin pitkään jatkuessa unettoman elämänlaatu kärsii merkittävästi.
Tämä näkyy myös Sleep well work well -unitutkimushankkeessa; mukaan tulijoista ei ollut puutetta ja osallistujat ovat erittäin motivoituneita hakemaan ratkaisuja tilanteeseensa.
Hanke on valtavan kiinnostava tutkimusmatka yhteen aikamme viheliäisistä ongelmista, johon mielestäni kaivataan uusia, ihan konkreettisia työkaluja. Olen päässyt ja pääsen hankkeessa kurkistamaan unettomuuden syihin ja seurauksiin sekä etsimään ratkaisuja uniongelmiin yhdessä työntekijöiden sekä hankkeen ohjausryhmän kanssa. Jaan tässä blogitekstien sarjassa ajatuksiani unesta sekä siitä, mitä ratkaisuja muotoiluajattelu voi antaa uniterveyden tukemiseen.
***
Workday Designers on mukana Karelia-Ammattikorkeakoulun, Savonia-ammattikorkeakoulun, Joensuun ja Lieksan kaupunkien sekä Pohjois-Karjalan osuuskaupan yhteisessä Sleep well work well -hankkeessa, jossa tutkitaan, miten uniterveyttä voi tukea muotoilun keinoin. Workday Designers vastaa hankkeessa esimiesten valmentajien kouluttamisesta sekä työntekijöiden valmennuksesta.