Työ on murroksessa, mutta samaa voisi sanoa myös unesta. Suomalaiset nukkuvat liian vähän - jopa 20 minuuttia vähemmän kuin 1970-luvulla. Samalla univaikeudet ovat selvästi lisääntyneet 1970-luvulta tähän päivään. Jopa joka kolmas aikuinen kärsii unettomuudesta vähintään kolmena yönä viikossa. Toisin sanoen merkittävä osuus suomalaisista työssäkäyvistä käy töissä vähän puolilla valoilla. Kuinka paljon luovempia, onnellisempia ja terveempiä olisimmekaan, jos nukkuisimme edes vähän enemmän!
Mikä kansalliseen univajeeseen sitten voi olla syynä? Unettomuushan ei toki ole vain suomalaisten ongelma, vaan globaali vitsaus, jonka taustalla on myös isompia, globaaleja kehityskulkuja.
Yksi syy lienee 24/7-yhteiskunnassa, jossa kaikki palvelut ovat saatavilla kellon ympäri. Suomessakin kauppojen vapautuneet aukioloajat haastavat kaupan alan työntekijät ja altistavat aiempaa useamman työntekijän vuorotyön unihaasteille.
Netflix: “Sleep is my greatest enemy”
Keskustelut Sleep well work well -unitutkimushankkeen osallistujien kanssa ovat saaneet minut oivaltamaan, kuinka moni todella tuskailee oman kännykän- tai muun laitteen käytön kanssa. Rajojen asettaminen itselle on vaikeaa ja vaikeutuu entisestään, kun on jo valmiiksi väsynyt.
Teknologian kehitys haastaa meidät kaikki älylaitteiden omistajat opettelemaan uudenlaisia taitoja. Näiden taitojen opettaminen myös lapsillemme on iso ja kiinnostava kysymys. Osaammeko tukea lapsen tai nuoren unta opettamalla tervettä laitteiden käyttöä, kun emme aina osaa sitä itsekään?
Asiaa ei auta se, että teknologiasta on suunniteltu niin koukuttavaa, että sovelluksen sulkeminen vaatii rautaista itsekuria - tai uudenlaisten arkirutiinien muotoilua. Erityisen haasteellista tämä on sellaisilla työntekijöillä, joiden työ kulkee laitteiden mukana myös kotiin ja makuuhuoneeseen.
Tunnetaidot korostuvat
Stressillä ja epäoikeudenmukaisuuden kokemuksella on todettu olevan yhteys uniongelmiin. Esimiestyön laadun kehittäminen sekä hallinnan tunteen lisääminen työssä korostuvat ja näiden asioiden pitäisi mielestäni olla aika korkealla jokaisen organisaation agendalla.
Kun työ jo nyt ja korostuneesti tulevaisuudessa on yhä enemmän haastavien ongelmien ratkomista, erilaisten näkökulmien esiin kaivamista ja niiden yhteen sovittelua sekä vaativien vuorovaikutustilanteiden hanskaamista, meidän täytyy alkaa myös työpaikoilla kiinnittää erityistä huomiota kognitiivisen ja tunnekuorman purkamiseen ja käsittelyyn. Tarvitaan parempia tunnetaitoja niin yksilötasolla kuin työyhteisössäkin. Muuten on vaarana, että työntekijä stressaa ja murehtii työpaikan asioita sudentuntina yksin omassa sängyssään ja mahdollisuus tehdä parasta mahdollista työtä seuraavana päivänä menetetään samassa hetkessä.
Hyvin nukkuva työntekijä on onnellinen, terveempi ja onnellisempi. Ja uneen voidaan vaikuttaa myös työssä!
Seuraavassa blogipostauksessa käsittelenkin naisia, jotka ajattelevat öisin. Stay tuned!
Kiinnostuitko unimuotoilusta? Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!
Lue myös: Miksi uniterveys on niin tärkeää?