Mitä työntekijät oikeasti ajattelevat meidän organisaatiosta? Miten varmistaa, että parhaat osaajat viihtyvät meillä eivätkä vaihda työpaikkaa? Entä miten houkutella parhaat osaajat juuri meille?
Elämme työntekijän vuosikymmenen alkutahteja ja nämä kysymykset käyvät organisaatioissa yhä ajankohtaisemmiksi. Korona on saattanut kääntää katseet muihin asioihin ja heikentää organisaatioiden kykyä investoida henkilöstökokemuksen kehittämiseen, mutta itse asiassa kilpailuetua kannattaisi tässäkin hetkessä hakea juuri työntekijäkokemuksen suunnalta. Yritykset, jotka erottuvat työntekijäkokemuksella edukseen, tekevät kilpailijoita parempaa tulosta.
Tuota kilpailuetua ei kuitenkaan synnytetä siten kuin moni ajattelisi. Tyypillinen sudenkuoppa on kysyä henkilöstöltä mitä nämä haluavat ja saada vastaukseksi toiveita, jotka ovat epämääräisiä (parempaa viestintää ja esimiestyötä) tai suorastaan harhaanjohtavia (liikuntaseteleitä tai muita etuja, joilla on oikeasti, tutkitustikin aika vähän tekemistä sitoutumisen kanssa).
Olen todistanut monen asiakkaan kohdalla sitä, miten työntekijöiden henkilöstökyselyissä antamat vastaukset antavat vähän eväitä tai jopa väärän kuvan kehittämisen pohjaksi. Sanomattakin on selvää, että silloin kehityspanostukset valuvat hukkaan. Siksi organisaatiot tarvitsevat uusia välineitä kehittämistyöhön. On päästävä syvemmin käsiksi työntekijöiden arvotuksiin ja kokemuksiin.
Käyttäjäpersoonat auttavat ymmärtämään työntekijöiden tarpeita
Yksi väline paremman työntekijäkokemuksen ja työnantajamielikuvan kehittämiseen ovat käyttäjäpersoonat, joita on perinteisesti hyödynnetty palveluiden ja tuotteiden kehittämisessä. Niiden avulla käyttäjänäkökulma voidaan pitää mukana palvelujen kehittämisessä alusta loppuun asti.
Käyttäjäpersoonat ovat tutkimuksiin ja kokemuksiin pohjautuvia henkilökuvauksia, jotka auttavat hahmottamaan käyttäjien motiiveja, kokemuksia ja tarpeita. Ne herättävät käyttäjän eloon kehittäjien mielessä ja varmistavat, että mielikuva on yhteneväinen.
Käyttäjäpersoonien vahvuus on siinä, että ne eivät perustu yksittäisiin demografisiin muuttujiin vaan syvempään ymmärrykseen käyttäjien arvoista ja tarpeista. Uusimmassa Deloitte Human Capital Trends -tutkimuksessakin sanotaan: ”Organizations have traditionally leaned heavily on workers’ age and generation to inform and differentiate their talent strategies. But today’s workforce is more complex than ever, making any single demographic lens of limited value. Forward-looking organizations are shifting their approach to better understand the workforce’s attitudes and values.”
On kuitenkin olennaista korostaa, että hyvät käyttäjäpersoonat eivät perustu olettamuksiin ja mutuun, vaan taustalla on tutkimusta. Vaikka henkilöstön tuntisi hyvinkin, olettaminen voi johtaa puutteellisiin ja virheellisiin näkemyksiin.
Vaikuttavampia henkilöstökäytäntöjä
Mihin käyttäjäpersoonia voidaan sitten HR:ssä hyödyntää? Vastaus on: vaikka mihin!
Hyvät käyttäjäpersoonat ovat HR:lle arvokas työkalu, joka auttaa kehittämään vaikuttavampaa henkilöstötyötä. Ne voivat toimia suurten kehitysprojektien työkaluna, mutta yhtä hyvin arkisempana välineenä. Tässä muutamia esimerkkejä.
Käyttäjäpersoonat tukevat työntekijäkokemuksen kehittämisessä auttamalla tunnistamaan niitä asioita, jotka ovat kullekin käyttäjäpersoonalle arvokkaita. Vastavalmistunut, hiljattain rekrytoitu osaaja arvostaa ehkä eri asioita kuin ruuhkavuosia elävä pienten lasten vanhempi. Tai ehkä heitä yhdistääkin kova kunnianhimo ja halu edetä urallaan nopeasti. Miten näitä urakiitureita voitaisiin sitouttaa nykyistä paremmin?
Työnantajamielikuvan näkökulmasta käyttäjäpersoonat antavat paljon eväitä strategisesti keskeisten kohderyhmien arvotusten tunnistamiseen ja merkityksellisten arvolupausten rakentamiseen. Erään asiakkaan kanssa rakentamani käyttäjäpersoonat paljastivat saman kohderyhmän sisällä toisistaan hyvinkin poikkeavia arvotuksia ja auttoivat tunnistamaan kehityskohtia, joiden avulla tätä strategisesti kriittistä kohderyhmää voidaan jatkossa sitouttaa ja houkutella entistä paremmin.
Käyttäjäpersoonia voidaan hyödyntää myös osaamisen kehittämisen välineenä. Erään asiakkaan kanssa kehitimme yhteistyössä oppijapersoonia, jotka kuvasivat muun muassa erilaisia oppimismotivaatioita ja oppimisen itseohjautuvuuden tasoa. Näiden pohjalta on todella hedelmällistä kehittää erilaisia oppimista tukevia palveluita ja kohdentaa niitä vaikuttavammin.
Mahdollisuuksia käyttäjäpersoonien hyödyntämiseen on vaikka millä mitalla, mutta yhteinen nimittäjä on vaikuttavuus. Jos haluat kehittää jotain sellaista, minkä keskeiset käyttäjät kokevat hyödylliseksi ja arvokkaaksi, käyttäjäpersoonat auttavat kehittämistyössä.