Saksan nelipäiväisen työviikon kokeilun tulokset myönteisiä — pian Suomessakin pilotoidaan! 

Saksan suurin ja maailman toiseksi suurin nelipäiväisen työviikon kokeilu on tullut päätökseen ja alustavat tutkimustulokset on julkaistu. Kuusi kuukautta kestänyt kokeilu alkoi helmikuussa 2024.

Nelipäiväisen työviikon kokeiluja on tehty lukuisia ympäri maailmaa, ja tulokset ovat tutkimuksesta toiseen saman suuntaisia: tuottavuus paranee ja hyvinvointi lisääntyy.

Myös Saksan kokeilun tulokset olivat myönteisiä. Osallistuneiden organisaatioiden liikevaihto ja tulos pysyivät ennallaan tai paranivat työajan lyhennyksestä huolimatta, eli tuottavuus parani. Työntekijöiden hyvinvointi parani ja työntekijöiden houkuttelu ja sitouttaminen helpottui. Työntekijöistä 83 % halusi jatkaa kokeilua ja työnantajista ainakin 73 % aikoo jatkaa lyhennetyn työajan mallilla, mikä kertoo lyhennetyn työajan laajasta suosiosta sekä työntekijöiden että työnantajien keskuudessa. 

Kokeilun toteutti 4 Day Week Global yhteistyössä Münsterin yliopiston ja berliiniläisen konsulttiyritys Intraprenörin kanssa. Tutkimukseen osallistui 41 organisaatiota eri aloilta ja kokeilun ideana oli lyhentää työaikaa alentamatta työntekijöiden palkkoja. Saksassa 40 % organisatioista valitsi ylimääräisen vapaapäivän, mutta myös kuuden tunnin työpäivä on mahdollinen. Tällaisesta mallista on Suomessakin aiemmin saatu hyviä kokemuksia.

Terveys, tyytyväisyys ja tuottavuus paranivat 

Työn tuottavuus selittyi työprosessien optimoinnilla ja häiriötekijöiden vähenemisellä. Organisaatioissa myös kehitettiin palaverikäytäntöjä ja raivattiin lisää aikaa keskittyneelle työnteolle.

Joku voisi tietenkin sanoa, että työn tehostaminen ilman työajan lyhennystäkin kannattaa ja tästä me olemme täysin samaa mieltä ja autamme siinä mielellämme! Lyhennetyn työajan kokeiluissa on kuitenkin saatu merkittäviä hyvinvointivaikutuksia, jotka todennäköisesti jäisivät saamatta ilman työajan lyhennystä. Ylimääräinen vapaapäivä joka viikko on työntekijöille on myös selvä porkkana, joka todella saa etsimään keinoja oman ja yhteisen työn tuottavuuden parantamiseen.

Kiinnostavaa Saksan kokeiluissa oli siinä kerätty kliininen hyvinvointidata. Älykellodatan mukaan nelipäiväisen työviikon osallistujilla oli merkittävästi vähemmän päivittäisiä stressihetkiä ja matalammat kortisolitasot verrokkiryhmään verrattuna. Työntekijät nukkuivat 38 minuuttia enemmän viikossa ja lisäsivät fyysistä aktiivisuuttaan. Yli 90 % työntekijöistä kertoi, että nelipäiväisellä työviikolla oli positiivinen vaikutus heidän hyvinvointiinsa, elämänlaatuunsa sekä työn ja vapaa-ajan tasapainoon. 

89 % yrityksistä koki nelipäiväisen työviikon parantavan työnantajan houkuttelevuutta, mikä helpottaa rekrytointia ja henkilöstön sitouttamista.

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)

Mikä Saksan kokeilussa yllätti?

Verrattuna muihin nelipäiväisen työviikon kokeiluihin, Saksan kokeilusta löytyy muutama seikka, jotka poikkeaa muista aiemmista tutkimuksista. Esimerkiksi Saksan kokeilussa sairauspoissaolot eivät vähentyneet. Tätä saattaisi selittää se, että useissa organisaatioissa työntekijöiden työtyytyväisyys oli jo lähtökohtaisesti korkealla tasolla ja tyypillisesti tällaisissa organisaatioissa myös sairauspoissaolot ovat matalammalla tasolla. Myöskään työtyytyväisyys ei parantunut, vaikka tyytyväisyys esimerkiksi työn ja vapaa-ajan tasapainoon koheni. 

Organisaatioiden ja työntekijöiden ympäristövaikutuksissa ei Saksassa havaittu vähentymistä, mitä aiemmissa tutkimuksissa on havaittu. Ympäristövaikutusten tutkiminen onkin kiinnostava jatkotutkimusten aihe tulevissa kokeiluissa.

Workday Designers tuo nelipäiväisen työviikon kokeilun Suomeen 

Nelipäiväisen työviikon kokeiluita on toteutettu aiemmin mm. Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Portugalissa, Brasiliassa ja Etelä-Afrikassa. Uusia kokeiluja on suunnitteilla ainakin Ruotsiin, Ranskaan ja Norjaan loppuvuodelle 2024 ja alkuvuodelle 2025. 

Myös Suomi saa oman kokeilunsa, kun aloitamme Suomen suurimman nelipäiväisen työviikon kokeilun vuoden 2025 aikana. Suomen tuottavuus ei ole parantunut 15 vuoteen ja mielenterveyssyistä johtuvat sairauspoissaolot kasvavat vuosi vuodelta. Uskomme, että neljän päivän työviikko voisi olla yksi ratkaisu näiden ongelmien sekä kroonistuneen osaajapulan taklaamiseen. 

Saksan kokeilu osoittaa, että vaikka eri maissa toteutettujen kokeilujen tulokset ovat pääpiirteissään linjassa keskenään, tuloksissa on myös maakohtaisia eroja. Siksi Suomessakin kannattaa kokeilla nelipäiväistä työviikkoa. Vain kokeilemalla ja tutkimalla tiedämme, millaiseksi työtä Suomessa kannattaa muotoilla tulevaisuudessa.

Haemme nyt kiinnostuneita organisaatioita mukaan kokeiluun

Haluaisitko sinä tai organisaatiosi lähteä mukaan neljän päivän työviikon kokeiluun? Mikäli haluat kuulla lisää Suomen nelipäiväisen työviikon kokeilusta, jätä yhteystietosi linkin takaa löytyvälle lomakkeelle. Pysyt kartalla siitä, miten työelämän uusin vallankumous etenee!

Lue lisää ja jätä yhteystietosi täällä: www.4paivantyoviikko.fi  


Lisätietoja antaa 
Työpäivämuotoilija Aku Varamäki, Workday Designers Oy
Puh. 0400 342 234, aku@workdaydesigners.com

Saksan pilotin tutkimusraportti on ladattavissa täältä.

Yksinäisyyden vähentäminen on työkykyteko

Rakenteet palvelemaan tuottavuutta ja hyvinvointia